Massage og fysioterapi til hunde

Jeg har i flere år stået for fysioterapien af diverse patienter via mit arbejde som veterinærsygeplejerske. Det er lige fra hunde der har fået lavet en knæoperation, til hunde der er kommet ind med muskelspændinger der kan skyldes forskellige årsager.

Jeg starter altid min behandling med at mærke patienten igennem, og derefter vælger jeg hvilke behandlingsform der egner sig bedst til den enkelte hund 

Jeg lægger vægt på, at informere ejer om hvad jeg finder under undersøgelsen, og hvorfor jeg vælger den behandlingsform jeg gør. Jeg prøver så vidt muligt at give ejer nogen øvelser med hjem, da min erfaring er, at det giver et bedre og hurtigere resultat

Under fysioterapien vil vi blandt andet gøre brug af cavalettis, fysiobolde og andet udstyr som kan hjælpe med at forbedre din hunds gåmønster og muskelstyrke   
Et typisk træningsforløb efter fx en knæoperation, strækker sig oftest over 10 behandlinger af 
45 minutter, med 1 behandling pr. uge
 
Ved hvert behandling foretages følgende:
1) hunden bliver mærket igennem
2) gåmønstret bliver evalueret
3) snak om ejers oplevelse af forløbet 
4) behandling for evt spændinger og gennemgang af myofascial release og massage med ejer
5) gennemgang af diverse øvelser med ejer. fx cavalettis, øvelser med bold og ligende    
     
Massage
Massage egner sit til alle hunde der tolerere, at blive håndteret af et menneske de ikke kender. Har du en hund som går rundt med spændinger som du gerne vil have hjælp til at få løsnet, eller ønsker du at forkæle din hund med en times massage, så skriv eller ring til mig, så finder vi en tid

Hos nogen dyr kræver det en tilvænning, da det oftest er en ny og anderledes måde at blive håndteret på. Min erfaring er, at de fleste hunde hurtigt begynder at nyde behandlingen, men i nogen tilfælde kan det godt tage et par behandlinger, før de slapper rigtigt af. 

Jeg ligger stor vægt på et positivt samarbejde imellem patienten og jeg. Det er vigtigt at hunden er afslappet og tryk ved de metoder jeg gør brug af, da en rolig og afslappet hund fører til afslappet muskler, og derved et bedre resultat.

Det er vigtigt at jeres dyr efter behandlingen, få lov til at slappe af, da de fleste dyr vil være trætte resten af dagen.

Lidt om de metoder jeg gør brug af

Myofascial release

Myofascial release er en effektiv teknik, hvor der tilføres et forsigtigt og kontrolleret stræk i vævet. Dette er med til at frigive spændinger i musklerne, forbedre blodcirkulationen og stimulere trækreflekserne i musklerne.

Fascia er et stærkt men tyndt elastisk væv som b.la. omsvøber muskler, sener, organer mm. Spændinger i dette væv fører b.la. til nedsat fleksibilitet og smerter. Derved ses et reduceret bevægelsesmønster som fx mindre skridtlængde, nedsat lyst til at løbe, springe og bevæge hoved normalt.  

Massage

Massage øger blodcirkulationen samt bevægeligheden i muskler og led. Ved massage påvirkes dyrets bløde væv, som fx sener, muskler og bindevæv. Ved hjælp af massørens hænder og fingre løsnes eller fjernes myoser og muskelspændinger, og derved reduceres evt. smerter.

Trigger points

Triggerpoints er sammentrukne muskelfibre, der danner smertefulde knuder, hvor de motoriske nerver binder sig til musklerne. På grund af fibrenes sammentrækning, vil musklen forkortes og bevægeligheden vil efterfølgende reduceres. Disse knuder kan b.la. løsnes ved at trykke på knuderne, men behandlingen kan godt gøre ondt.

Akutte triggerpoints er smertefulde. Passive triggerpoints giver ingen smerter, men forkorter musklen og giver muskelstivhed. Triggerpoint kan veksle mellem at være aktive og passive. Hunde udvikler oftest flere triggerpoints med alderen.

Mest almindelige årsager til udvikling af triggerpoints:

  • Direkte traume på musklerne, fx stød og slag

  • Langvarig overbelastning

  • Akut overbelastning ved fx overstrækning

Laserbehandling

laserbehandling er en metode hvor man sender en højtkoncentreret energi ind i kroppens celler, så der sker en forøgelse af kroppens naturlige reparations- og helingsproces. Behandlingsmetoden er smertefri og er b.la. effektiv mod muskelsmerter og inflammation

TENS/NMES

dette er en behandling hvor elektriske impulser stimulere nerverne. behandlingen kan bland andet bruges til smertelindring og opbygning af muskelstyrke

Udstrækning

en smidig krop kan præstere mere og bedre. Hvis en muskel fx er for kort, så nedsættes bevægeligheden og kroppen vil kompensere for derved, at fører til overbelastninger andre steder i kroppen.

formålet med udstrækning er at smidiggøre og/eller forlænge bindevæv, muskler, sener og ledbånd

Priser

Fysioterapi 450 kr for 45 minutter (inklusiv div behandlingsformer og brug af redskaber)

Massage 450 kr for 60 minutter

Behandlingen foregår på min hjemmeadresse: Læskovvej 150, 4632 Bjæverskov